WOZ-waarde mag minder meetellen om de hoogte van je huurprijs te bepalen

Gepubliceerd op 29 april 2022

Ga je binnenkort de huurprijs van je pand(en) vaststellen? Houd er dan rekening mee dat de Rijksoverheid een nieuwe regel heeft ingesteld die invloed heeft op de hoogte van de huurprijs. Vanaf 1 mei a.s. mag de WOZ-waarde namelijk minder meetellen. Wat dit voor jou als belegger betekent, leggen we je in dit artikel uit. 

 

Kopie van Website formaat (768 x 400 px)

De WOZ-waarde vertelt wat de waarde van een woning is. Dit gebeurt aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. De gemeente kijkt verder niet naar de staat van de woningen, verbouwingen of ligging. Dat betekent dat de WOZ-waarde over het algemeen totaal niet overeenkomt met de daadwerkelijke markwaarde. 

De WOZ-waarde wordt niet alleen gebruikt voor het berekenen van verschillende belastingen, zoals de rioolheffing, eigenwoningforfait en onroerendezaakbelasting. Ook heeft deze waarde impact op de hoogte van de huurprijs. Hoe hoger de WOZ-waarde hoe hoger de maximale huurprijs. En daar wil de Rijksoverheid verandering in brengen. 

Per 1 mei mag de WOZ-waarde minder meetellen om de hoogte van je huurprijs te bepalen. Er mag met maximaal 33% gerekend worden. De reden van deze wijziging komt door het woningtekort. Vooral in gebieden waar er aanzienlijk meer vraag dan aanbod is, geeft het gebruik van de WOZ-waarde in de huurprijs een onbedoeld effect. Dat komt uiteraard doordat deze waarde stijgt door de hoge verkoopprijzen. Daardoor stijgen de huurprijzen te hard, vindt de Rijksoverheid. Hierdoor is het voor veel mensen onbetaalbaar. Bovendien vallen populaire buurten voor een grote groep woningzoekenden buiten de mogelijkheden.   

Sociale huur 

Voor huurders in de sociale sector – die al huren – kan de huurprijs lager uitvallen door deze verandering. Dit geldt voor een klein deel van de huurders die een woning huurt die qua punten* tegen de grens van de vrije sector aan zit, omdat bij lopende contracten de nieuwe regeling direct (per 1 mei a.s.) wordt doorgevoerd. Houd er rekening mee dat een huurder hierdoor een huurverlaging teweeg kan brengen. 

* Deze puntentelling bepaalt de maximale huurprijs. 

Particuliere huur 

Voor een huurder in de particuliere sector – die al huurt – verandert er niets. De maximering van de WOZ-waarde heeft geen effect op de huurprijs. Voor nieuwe huurders geldt dat niet. In dat geval kan de maatregel wel effect hebben op de maandelijkse huur.  

Uitzonderingen 

Zoals bij elke regel, zijn er uitzonderingen. Daarom zijn er vijf uitsluitingen opgesteld. Voor deze situaties geldt de beperking van de WOZ-waarde niet: 

  • Nieuwbouwwoningen die:
    • Tussen 2018 en 2022 gebouwd zijn;
    • Maximaal een woonoppervlakte van 40 m2 hebben;
    • Gelegen zijn in Amsterdam of Utrecht en omgeving; 

Deze woningen krijgen meer punten voor de WOZ-waarde. 

  • Sociale huurwoningen die maximaal 141 punten hebben volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS, ook bekend als het puntensysteem). Voor deze woningen is onlangs al een wijziging geweest;
  • Lopende huurcontracten in de vrije sector. Is de zittende huurder na 1 mei a.s. uit de woning? Dan geldt wél de regeling. 
  • Nieuwbouwwoningen die:
    • Tussen 2015 en 2019 gebouwd zijn;
    • 110 overige WWS-punten hebben  

Deze woningen krijgen minimaal 40 WOZ-punten. 

  • Is er geen WOZ-waarde bekend? Dan geldt de minimale waarde, die is per 1 juli 2022 gesteld op € 61.188,- 

Vragen?  

Heb je vragen over deze verandering? Of wil je weten wat voor impact deze toepassing heeft op jouw vastgoedportefeuille? Wij helpen je graag om je persoonlijke doelen en ambities in het vastgoed te realiseren.  

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.