Dé uitdaging: vastgoed vinden als belegging

Gepubliceerd op 7 mei 2021

De woningmarkt is krap, het aanbod is beperkt en er zijn meerdere kapers op de kust. Er is veel vraag naar (verhuurd) vastgoed. Daardoor is het vinden van een woning geen makkelijke opgave. Huiseigenaren willen een maximale opbrengst en huizenzoekers betalen een flink bedrag om dat ene pand te bemachtigen. Dit ondervinden niet alleen particulieren. Jij als vastgoedinvesteerder komt ook voor een uitdaging te staan: in deze hectische markt vastgoed vinden als belegging, waarbij je het sluiten van een passende deal niet uit het oog wil verliezen. Onmogelijk? Zeker niet. Er zijn diverse manieren om vastgoed als investeringsobject te vinden. Wij geven je vier tips.

 

Tip 1: Funda
De meest transparante manier om vastgoed te vinden is op funda. Op dit platform kan je al het aanbod zien, zowel voor woningen als bedrijfsruimtes. Je kan een funda profiel aanmaken en je aanmelden voor de dagelijkse update. Je ontvangt dan elke ochtend een e-mail met het aanbod waarop jij dit hebt gespecificeerd. Zo mis je geen potentiële panden. Het nadeel van deze website is dat andere beleggers hier ook op kijken en de concurrentie hoger is. Daarnaast moet je concurreren met zogenaamde eigen gebruik -situaties. Kortom, het kan lastiger zijn om een scherpe deal te sluiten via funda.

Tip 2: Makelaars benaderen
Welke makelaars zijn actief in de markt waar jij vastgoed wil kopen? Neem content met hen op. Zij hebben vaak het eerste aanbod. Als zij de woning van hun klant mogen verkopen, benaderen ze vaak een aantal vaste partijen. Helemaal als ze de woning off-market mogen aanbieden. Het kan in je voordeel werken om relaties met bepaalde makelaars op te bouwen. Laat ze uiteraard ook weten wat je zoekt en hoe je de aankoop kunt financieren. Geef ze vertrouwen dat jij de juiste koper bent. Dus, houd goed contact met makelaars. Zorg dat jij die deal kan sluiten. Dit kost wat inspanningen en tijd, maar het is een handige manier om vastgoed te vinden.

Tip 3: Andere website en platformen
Naast funda, zijn er andere platformen en websites waar je woningaanbod kan zien. Denk bijvoorbeeld aan Beleggingspanden.nl (bieden ook verhuurd aanbod aan). Het vinden van vastgoed zou ook kunnen via groepen op Facebook en LinkedIn. Dit is een andere manier dan gebruikelijk. Het sluiten van de deal vergt een meer kritische blik vergeleken met de eerder genoemde tips. Zijn de vergunningen op orde? Zijn er geen ABC-transacties die je niet kan verklaren? Ofwel, zorg dat je niet betrokken raakt bij een deal die niet zuiver is. Dit brengt niet alleen schade aan jouw reputatie richting de geldverstrekker, maar heeft ook gevolgen voor je financiering(en).

Extra: LinkedIn zou je nog verder kunnen inzetten om bijvoorbeeld je netwerk uit te breiden door te connecten met relevante mensen die jou mogelijk zouden kunnen helpen.

Tip 4 : Wees creatief
Vind je geen vastgoed op bovengenoemde manieren? Wees creatief! Vind beschikbare panden die in de huidige staat niet courant zijn, maar als je gaat verbouwen is dat misschien wel het geval. Door die verbouwing of transformatie kan je dat pand alsnog goed verhuren. Je voegt dan dus écht vernieuwing toe aan jouw vastgoed en dat is interessant voor de waarde. Kijk dus naar mogelijkheden. Betrek een expert (denk aan een architect) erbij die jou kan adviseren. Zo weet je zeker of er wel of geen potentie in het pand zit. Waar je dan aan moet denken? Oude panden of panden die een niet-courante functie hebben. Bijvoorbeeld een winkeltje op een niet-winkellocatie of een oude horecagelegenheid op een niet-horecalocatie. Door vastgoed te transformeren tot woonbare huizen, creëer jij je eigen aanbod.

Bonustips
Laat je gezicht zien. Laat andere weten dat je in vastgoed investeert en wat en waar je zoekt;

Wees kritisch met deals. Elke huiseigenaar wil een maximale opbrengst. Waarom zou hij het voor minder verkopen aan iemand die hij niet kent? Daar wordt veel over gezegd, maar wij zien weinig “cadeautjes” dat er off-market of goedkoper aangekocht kan worden. Dit ligt uiteraard ook aan de situatie (bijvoorbeeld een erfenis, dat moet vaak sneller geregeld worden). Echter zie je in verhouding dat weinig gebeuren. Denk goed na wat je welke transactieprijs jij wil betalen. Kom je er niet uit? Je weet ons te vinden!

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets!

P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.