5x tips: investeren in vastgoed

Gepubliceerd op 9 april 2021

Overweeg je om te investeren in vastgoed? Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gecompliceerde stap. Wellicht weet je er nog te weinig vanaf of weet je niet waar je moet beginnen. Met de juiste aanpak kan jij er jouw voordeel meedoen. Dat betekent niet dat je “zomaar” een woning als belegging moet gaan kopen. Het is belangrijk om vooraf over een aantal zaken na te denken en in kaart te brengen. Welke dat zijn? In deze blog vertellen we het je, oftewel 5x tips: investeren in vastgoed.

 

_A3A5294

Tip 1: Zoek vastgoed in de omgeving waar jij bekend bent.  
Ken jij Den Haag op je duimpje? Begin daar dan met je eerste pand(en). Weet je alles over Utrecht? Kijk dan in die stad naar vastgoed. Kies dus een plaats die jij goed kent. Je weet dan beter wat voor vastgoed je koopt. Welke buurten zijn populair? Aan welke doelgroep wil je verhuren en waar willen die wonen? Dat maakt de keuze makkelijker dan onbekende woonplaatsen.  

Wij zien dat de meeste beleggers zijn gestart met het bouwen van hun vastgoedportefeuille in plaatsen waar ze bekend mee zij of zelf wonen. Niet zo gek natuurlijk. Je weet precies wat er leeft binnen die stad. De locatie is bij vastgoedbeleggingen te allen tijde van belang en vanuit daar begint vaak je zoektocht naar panden. Dit is dus een mooi beginpunt om te investeren in vastgoed!  

 

Tip 2: Onderzoek welk rendement je kan realiseren 
Investeren in vastgoed doe je om rendement te maken. Een groot gedeelte van het rendement wordt bepaald door de huur die je kan vragen. Hierbij gaat het om een reële huur! Reken je niet rijk door van tevoren uit te gaan van een hogere huurprijs die je kan vragen aan een expat of uitzendbureau. In die gevallen mag je een hogere huurprijs neerzetten, maar daar gaat de geldverstrekker niet vanuit. Kijk dus welke huur je regulier kan realiseren. De bank en de taxateur kijken naar de waarde wat regulier gevraagd kan worden. Als we het hebben over regulier, bedoelen we dat je de woning bijvoorbeeld gaat verhuren aan een gezin. Maak daarom een reëel plaatje met daarin duidelijk wat voor rendement je kan gaan maken door de huuropbrengst.  

 

Tip 3: Kijk of het pand onder de vrije of sociale sector valt  
Als je het rendement weet, is het belangrijk om te controleren of het pand in de vrije of sociale sector valt. Dit doe je om risico’s goed in te schatten. Waarom? Stel, je kan een woning voor € 900,- per maand verhuren. Als dat pand formeel in de puntenhuur valt – dus sociale sector – dan is je huuropbrengst wellicht € 600,-. Met dat laatste bedrag gaat de geldverstrekker rekenen en daarop wordt jouw financiering gebaseerd. Vraag je wel die € 900,- per maand, terwijl dat officieel niet mag? Dan loop je het risico dat de huurder naar de huurcommissie gaat. De huurder wordt in het gelijk gesteld en dat betekent dat de huurprijs naar beneden moet bijstellen. Je huuropbrengst wordt minder, oftewel je realiseert een lager rendement. Houd je rekening met dat risico als je gaat investeren in vastgoed.  

 

Tip 4: Wees je ervan bewust dat er twee verschillende waardes zijn 
Als in vastgoed gaat beleggen, is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende waardes zijn. Als je de huur weet, wat is dan de waarde van de verhuurde staat? Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen leegwaarde van een woning en waarde in verhuurde staat.  

  • Leegwaarde: dit is de waarde die een koper wil betalen als hij er zelf gaat wonen. Een onbewoonde woning dus; 
  • Waarde verhuurde staat: dit is het bedrag dat een andere belegger zou willen betalen als hij de woning – die jij op het oog hebt – in verhuurde staat koopt. Een bewoonde woonruimte dus. Er wordt dan gekeken naar het rendement die jij kan realiseren als je de woning koopt en wat de potentie is als je het leeg zou kopen als de huurder er ooit uit gaat.  

Let op: de waarde verhuurde staat kan anders zijn dan de leegwaarde. Belangrijk om dit duidelijk in kaart te brengen. Wil je meer weten hierover? Hier vind je meer informatie.  

 

Tip 5: Breng de kosten in kaart 
Investeren in vastgoed geeft je opbrengsten, maar ook kosten. Bepaalde zaken kun je niet doorbelasten aan de huurder. Die zijn dus voor jouw rekening. Kijk goed naar de kosten die je hebt als eigenaar van een beleggingspand. Denk hierbij aan de VvE-kosten en erfpachtkosten (indien van toepassing). Deze kosten moet je zelf betalen. Is er geen VvE en moet er wel in de toekomst (groot) onderhoud gepleegd worden? Dan is het verstandig om daarvoor reserveringen te maken. Dit alles heeft invloed op je rendement. Dat rendement is precies waarom je in vastgoed wil investeren. Kijk daarom goed naar je opbrengst en wees je bewust van de lasten die je voor jouw vastgoedinvestering hebt. 

 

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets  

P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen. 

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.