Eigen geld inbrengen & een financiering

Gepubliceerd op 24 januari 2022

 

Stel, je hebt een interessant beleggingspand gezien. Je weet wat de mogelijkheden zijn om bij een bank een financiering te regelen, maar hoe zit dat eigenlijk met je eigen geld? Het is namelijk een voorwaarde om eigen geld in te brengen als je het pand wil financieren met een hypotheek. Dit betekent dat je een deel van de koopsom leent van de bank en je de rest aanvult met eigen middelen. In deze blog geven we antwoord op twee belangrijke punten met betrekking tot eigen geld inbrengen en een financiering.  

_A3A5908

Eigen geld inbrengen
Als je een financiering bij een geldverstrekker aangaat, wordt het pand getaxeerd tegen de marktwaarde in verhuurde staat. De meeste banken financieren bij vastgoedinvesteringen tot 80% van de waarde van de verhuurde staat. Enkele gevallen doen dit zelfs tot 90%. Dat betekent dat je minimaal 20% van de koopsom aan eigen geld moet inbrengen. Echter komt het al heel snel neer op 30%. Dit percentage bestaat uit twee onderdelen, namelijk kosten die gebruikt worden om daadwerkelijk het pand te financieren (circa 20%) en de kosten koper (overdrachtsbelasting 8% en kosten voor bemiddeling, taxatie en notaris circa 2%). Uiteraard hebben al deze kosten en percentages te maken met de omvang en complexiteit van het pand dat jij wil kopen. 

Andere manieren
Heb je niet voldoende eigen geld? Dan heb je wellicht aan crowdfunding gedacht. Wist je dat je je eigen middelen niet op die manier mag inbrengen? De bank weet dan niet waar jouw geld daadwerkelijk vandaan komt en daarmee gaan ze niet akkoord. In de algemene voorwaarden lees je terug dat het is uitgesloten om eigen geld middels crowdfunding in te leggen. Toch komt deze manier wel eens voor, maar weet dat je achteraf problemen krijgt met de bank. Zo kan je financiering opgeëist worden als de geldverstrekker er alsnog achter komt. 

Een voordeel voor de bank: Wanneer jij je eigen geld hebt geïnvesteerd dan weet de bank dat je er alles aan zult doen om er een succes van te maken en daardoor is de kans groter dat er terugbetaald gaat worden.  

Bekijk en bespreek dit vraagstuk (eigen geld inbrengen & een financiering) goed van tevoren met jouw financieel adviseer om verrassingen te voorkomen. 

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets 

P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen.  

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.