Investeren in vastgoed: kom ik in aanmerking voor een vastgoedfinanciering?

Gepubliceerd op 19 juli 2021

Stel, je hebt besloten om te investeren in vastgoed. Dan is de eerste stap om te kijken hóe je een pand kan financieren. Een geldverstrekker kijkt namelijk op verschillende manieren naar jouw financiële plaatje. Om in aanmerking te komen voor een vastgoedfinanciering is het cruciaal om te bepalen of je een consument óf vastgoedprofessional bent. In deze blog vertellen we jou meer over de verschillen én informeren we jou over nog een belangrijk punt met betrekking tot het krijgen van een vastgoedfinanciering.   

 

Assets02-08-2021@bykirstenvansanten-4

“Wanneer kom ik in aanmerking voor een vastgoedfinanciering?’’ Een vraag die wij met regelmaat te horen krijgen en hierop hebben we geen eenduidig antwoord. Waarom? Het ligt gecompliceerder omdat iedere geldverstrekker zijn eigen voorwaarden heeft. Een financiering voor een belegging kan daardoor soms wel en soms niet. In het algemeen is het van belang om de mogelijkheden van financieren te onderzoeken door te bepalen hoe je in de markt of door banken wordt gezien. Ben je een consument of vastgoedprofessional?  

  • Consument: in dit geval is de financiering grotendeels gebaseerd op inkomen. Denk onder andere aan je loon, zakelijke resultaten en huuropbrengsten die als (deel van je) inkomen gezien worden. De geldverstrekker kijkt of jij de lasten van de woning kunt dragen. Het inkomen is dus bepalend voor jouw vastgoedfinanciering; 
  • Vastgoedprofessional: in deze situatie is het inkomen minder van belang. De geldverstrekker kijkt vooral of de huuropbrengst – van het vastgoed dat je koopt – voldoende is om de financierings- en eigenaarslasten te voldoen. Of je kan financieren hangt heel erg af van het onderpand.  

In de markt is het een grijs gebied wanneer je consument of professional bent. Wij hebben daarom onze eigen richtlijnen hiervoor. We kijken ook onder andere welke financiering het beste bij jou en jouw situatie past. Vraag dus altijd om advies! 

Heb je een niet-Nederlandse nationaliteit en/of woon je in het buitenland? Banken vinden het belangrijk dat je permanent in Nederland gevestigd bent als je vastgoed wil laten financieren. Als je een verblijfsvergunning hebt voor onbepaalde tijd en je woont in Nederland dan zijn er vaak mogelijkheden. Andersom kan het ook zo zijn. Je bent Nederlands en je hebt een Nederlands paspoort, maar je woont niet in Nederland. Als je in dat geval in Nederland wil investeren in vastgoed, is de aanvraag moeilijker, maar niet onhaalbaar. De meeste banken willen dan zien dat je binnen de EU woont én een Nederlands paspoort hebt. Echter zijn er altijd uitzonderingen dat je juist wel of juist niet in aanmerking komt voor een vastgoedfinanciering. Wij kijken wat de mogelijkheden voor jou op dit moment zijn, zodat we jou optimaal kunnen adviseren. 

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets 

P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen.  

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.