Vastgoed & taxatie: hoe werkt dat?

Gepubliceerd op 4 november 2022

Heb je een beleggingspand gekocht? Dan is het zaak om een taxatie uit te laten voeren. Dit gaat iets anders dan bij particuliere woningen. Overleg daarom altijd eerst met je financieel adviseur alvorens je een taxatie laat uitvoeren. Dit voorkomt onnodig dubbele kosten als je de verkeerde taxateur de opdracht hebt gegeven. Kies daarom altijd het zekere voor het onzekere door duidelijk te hebben tussen welke taxateurs je kan kiezen om je gekochte beleggingspand te laten taxeren.

 

_A3A8897

Dit heeft te maken met het feit dat taxaties voor particuliere woningen NWWI-gecertificeerd moeten zijn. In dat rapport staat meestal geen inhoudelijke informatie wat relevant is voor de geldverstrekker van beleggingsfinancieringen. Die informatie is juist nodig als je een beleggingspand koopt. Daardoor heeft de bank een zakelijk rapport nodig waarin dieper wordt ingegaan op bijvoorbeeld de referenties die specifiek voor de verhuur bestemd zijn, berekeningsmodellen, onderhoud en courantheid van het pand.  

De kosten van een taxatie hangen af van het type pand en hoeveel panden je laat taxeren. Gemiddeld gezien betaal je tussen de € 950,- en € 1.000 excl. btw voor een zakelijk rapport (voor een type onderpand die niet veel bijzonderheden heeft). Ga je bijvoorbeeld verbouwen, splitsen of grootschalige kantoorverbouwing doen dan zijn de kosten hoger. 

Heb je een taxatie laten uitvoeren en de financiering komt niet rond? Dan zijn de kosten voor de taxatie voor jou als belegger. In 96% van de gevallen sluiten wij de financiering, dus die discussie hebben we niet vaak. Maar er geldt altijd: de kosten en het risico liggen uiteindelijk bij jou.  

Verder hoef je als belegger niet veel te regelen voor de taxatie. Veel documenten die de taxateur nodig heeft zijn openbaar en kan hij zelf opvragen. Denk aan het eigendomsbewijs en de splitsingsakte. Mocht er een vergunning nodig zijn voor een verbouwing die jij wilt uitvoeren of omdat je het pand wilt verhuren middels kamerverhuur, dan is het van belang dat jij deze vergunning zelf aanvraagt bij de gemeente. Houdt er rekening mee dat de meeste banken alleen willen financieren wanneer er een (onherroepelijke) vergunning aanwezig is.  

Weet je niet zeker welke taxateur je moet inschakelen? Gelverstrekkers hebben een shortlist van partijen die mogen taxeren voor vastgoedbeleggingen. Deze shortlist is te vinden op de site van geldverstrekkers. Ook wij hebben een netwerk met betrouwbare taxateurs. Hierin kunnen we je dus tevens verder helpen door een aantal taxateurs mee te geven waaruit jij kan kiezen.  

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets. 

 P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen.  

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.