1.Hou rekening met het puntenhuur systeem.
Indien u een woning gaat kopen voor de verhuur, controleer dan of de huur die u wenst te gaan rekenen niet in strijd is met puntensysteem. Indien u het voor een hogere prijs gaat verhuren, dan loopt u het risico dat de huurder naar de huurcommissie gaat. U kunt de puntenhuur berekenen op huurcommissie.nl. Valt de woning in de vrije sector, dan kunt u de huurprijs zelf bepalen. Via onze huurprijs berekenen tool kunt u berekenen wat anderen gemiddeld rekenen voor een vergelijkbare woning.
2. Scan je huurder
Controleer goed wie jouw huurder is. Of vraag uw verhuurmakelaar de huurder goed te screenen. Het kan maanden duren voor je een niet betalende huurder uit jouw woning heeft geplaatst.
3. Let op de erfpacht
De grond onder jouw woning kan van iemand anders zijn. Erfpacht is het recht om de grond te gebruiken. Controleer of er erfpacht van toepassing is en zo ja, welke kosten hier aan verbonden zijn.
4. Is er een Vereniging van Eigenaren (Vve)
Als er verschillende eigenaren van een pand zijn. Dan bestaat er een vereniging van eigenaren. De VVE zorgt voor het regelen van het onderhoud van het gebouw en alle andere gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. De VVE brengt maandelijkse kosten in rekening die je niet aan de huurder kunt door belasten. Deze zijn dus voor jouw rekening.
5. Vraag een energielabel aan
Bij de verhuur van de woning dien je voor uw woning een energielabel aan te vragen. Indien de woning binnen het puntensysteem valt, dan kun je soms door het verbeteren van het energielabel alsnog meer punten scoren. Hierdoor kun je een hogere huur rekenen of kan de woning zelfs in de vrije sector vallen. Tevens geven sommige banken een gunstiger rente tarief af indien de woning een beter energielabel heeft.
6. Zijn er regels voor kamerverhuur?
Niet in iedere woning mag kamerverhuur plaatsvinden. Dit verschilt per gemeente en soms zelfs per wijk. Als je een reeds verhuurd pand koopt en er is al kamerverhuur dan is dit geen garantie dat dit is toegestaan.
7. Wat zijn de regels voor ShortStay?
Overweeg je shortstay? Controleer dan wat er volgens de gemeente is toegestaan. Er kan namelijk een maximum in aantal dagen zijn dat je de woning mag verhuren. Soms is er zelfs een speciale vergunning voor nodig. Ook de VVE kan er op tegen zijn. Het is als bewoner niet erg prettig om iedere dag andere buren te hebben.
8. Maak een realistische berekening van je rendement
Bereken vooraf je rendement en vergeet geen kosten. In de huidige markt is een netto rendement op woningen tussen de 4% en 6% realistisch.
9. Let op de fiscale gevolgen van een verhuurde woning
Indien je de woning privé koopt en de woning voorlopig gaat verhuren dan kan dit prima in box 3. Indien u woningen gaat kopen, verbouwen en daarna weer verkopen, dan plaatst de belastingdienst deze activiteit in box 1.
10. Overweeg een vastgoed financiering
Financieren van uw vastgoedbelegging zal in veel gevallen het rendement op uw eigen investering verhogen. De meeste vastgoedbeleggers financieren dan ook een deel van hun aankoop. Je kunt gratis gebruik maken van onze tool om financieringen te vergelijken.