Opkoopbescherming: de feiten op een rijtje

Gepubliceerd op 30 november 2021

Afgelopen weken was het onderwerp ‘opkoopbescherming’ een terugkomend item in het nieuws. Een flinke verandering voor de vastgoedbeleggers. Maar wat is nu precies de invloed voor de vastgoedbelegger? Wij deden een klein onderzoek en zetten hierbij de feiten voor je op een rijtje:  

  • Vanaf 1 januari 2022 geldt in 16 wijken in Rotterdam een zelfbewoningsplicht voor woningen met een WOZ-waarde tot € 355.000,-
  • Volgens ons eigen onderzoek betekent dit dat 46% van de appartementen – die afgelopen jaar in Rotterdam te koop stonden – onder deze regeling vallen
  • In Amsterdam stemt de gemeenteraad in februari 2022 over het plan om in heel de hoofdstad de regeling in te voeren tot een WOZ-waarde van € 512.000,- 

In dit artikel vertellen wij je meer over deze regeling in diverse steden.

 

Vergarderruimte

Rotterdam
Vanaf 1 januari 2022 geldt in 16 Rotterdamse wijken een zelfbewoningsplicht voor mensen die een appartement kopen met een WOZ-waarde tot € 355.000,-. Naar aanleiding van dit artikel waren wij benieuwd:

Hoeveel procent van de koopwoningen in Rotterdam vallen daadwerkelijk onder de opkoopbescherming?

Hier hebben wij een klein onderzoek naar gedaan. Op basis van 38.600 appartementen – die afgelopen jaar te koop werden aangeboden – hebben wij een analyse gemaakt. Hierbij hebben wij rekening gehouden met de aangegeven 16 wijken en de maximale WOZ-waarde van €  355.000,-. Uit ons onderzoek komt naar voren dat 46% van deze appartementen onder de opkoopbescherming zouden vallen. Dit biedt perspectief voor de komende jaren en een verwachtingspatroon waar we rekening mee moeten houden.

In onderstaande afbeelding (bron Rijnmond) is te zien voor welke wijken in Rotterdam de regeling wordt ingevoerd. Alle overige wijken die niet zijn weergegeven vallen buiten deze regeling en daar gelden geen verdere restricties.

 

In-deze-Rotterdamse-wijken-komt-de-opkoopbescherming-tegen-investeerders-Foto-Rijnmond

Amsterdam
En hoe staat het ervoor in Amsterdam? Daar zijn de plannen ook ver gevorderd. De gemeente wil daar zo snel mogelijk een opkoopbescherming invoeren voor de gehele stad. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hier dus geen onderscheid gemaakt in wijken. In Amsterdam gaat een maximale WOZ-waarde gelden van € 512.000,-, fors hoger dan in Rotterdam dus.

Volgens onderzoek vallen straks zes op de tien Amsterdamse huizen onder de opkoopbescherming (bron NOS). Dit betekent dat je na aanschaf van een woning die aan deze criteria voldoet, de eerste vier jaar je woning niet mag verhuren. In februari 2022 stemt de gemeenteraad over het plan.

Overige steden
In navolging van Rotterdam en Amsterdam werkt ook Den Haag aan een plan om begin 2022 opkoopbescherming in te voeren. Door een wetswijziging mogen gemeenten vanaf 1 januari 2022 wijken of stadsdelen aanwijzen waar een opkoopbescherming gaat gelden. Het is dus nog maar afwachten welke steden nog meer zullen volgen. Utrecht en Tilburg spelen ook met de gedachten en ook worden er plannen gemaakt om een regeling in te voeren die alleen betrekking heeft op nieuwbouwhuizen.

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets!  

P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen. 

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.