Vastgoedfinanciering: drie belangrijke inzichten over de verhuur

Gepubliceerd op 13 december 2021

Heb jij geïnvesteerd in vastgoed en ben je van plan om het gekochte pand te verhuren? Dan is het belangrijk om goed te weten wat wel en niet mogelijk is omtrent je vastgoedfinanciering en de verhuur. Ondanks dat wij je volledig adviseren om je vastgoed te laten groeien, vinden wij het belangrijk dat jij weet waar je op moet letten. Zo maak je een betere en weloverwogen keuze als het gaat om je vastgoed. In deze blog geven we drie belangrijke inzichten over de verhuur.

 

_A3A6425

Inzicht 1: de woning onder verhuren 
Woningen worden regelmatig onderverhuurt. Als je dit van plan bent, is het noodzakelijk om te achterhalen of de bank hiermee akkoord gaat. Als je bezig bent met een vastgoedfinanciering, bekijk dan altijd de algemene voorwaarden van de geldverstrekker. Zo weet je zeker of onderverhuren wel of niet akkoord wordt bevonden. Bij veel banken is het mogelijk, maar stellen ze er wel condities aan vast. Zo mag je bijvoorbeeld niet onderverhuren aan een bedrijf dat geen vergunning heeft om arbeidsmigranten te huisvesten. Geldverstrekkers willen grip creëren en willen daarom weten wie er in het pand wonen.  

Inzicht 2: de woning verhuren aan familie 
Ben je van plan om een vastgoedfinanciering af te sluiten en die woning te verhuren aan familie? Kijk in deze situatie dan tevens goed of dit wel mag. Ook dit kan je terugvinden in de algemene voorwaarden van de geldverstrekker. Bij de ene bank mag dit namelijk wel en bij de andere niet. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of je wordt gezien als consument of vastgoedprofessional (zie deze blog voor het verschil). Als je als consument wordt gezien dan gaat de geldverstrekker bijna altijd akkoord. Ben je een vastgoed professional? Dan is het verhuren aan familie bij veel banken uitgesloten. Bij de partijen waar het wel mogelijk is, moet je het pand tegen markconforme condities verhuren. Je kan daardoor niet de woning – dat een huurwaarde heeft van bijvoorbeeld € 1.000,- per maand – verhuren aan een familielid voor € 250,- per maand. Als je marktconform wil verhuren, zijn er dus (beperkte) mogelijkheden.  

Inzicht 3: Woning zelf bewonen
We krijgen vaak de vraag of het gekochte pand ook zelf bewoond mag worden. Dat is niet mogelijk, omdat banken daar totaal niet happig op zijn. Zodra je de woning zelf gaat bewonen, val je onder de AFM en dan is het eigen gebruik. Geldverstrekkers geven daar geen vastgoedfinanciering voor. Uiteraard is het wel een optie om naar de mogelijkheden van particuliere financieringen te kijken.  

We komen graag in contact met jou. Zo kunnen we onder andere inzichten, ontwikkelingen en nieuws met je delen die voor jou van belang zijn. En nóg belangrijker: we geven je graag gratis inzichten. Meld je daarom snel aan voor Mijn Assets 

P.S. We stellen waardevolle en relevante informatie beschikbaar. We willen weten aan wie we dat beschikbaar stellen. Daarom vragen we bepaalde informatie. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. We houden je gegevens voor onszelf, zodat we jou optimaal kunnen helpen.  

Gerelateerde artikelen

Vastgoedtool is nu Mijn Assets

Vastgoedtool is nu onderdeel van Mijn Assets. Het nieuwe platform voor vastgoedbeleggers. Gemaakt door de experts van Assets.

Maak gratis gebruik Mijn Assets
Aanmelden ...of lees meer over Assets.